Sport 'n Space 2007

sport_n_space.gif

HET ONTWERP VAN GROEP 8 (2006-2007) IS DE...

logo_sp.gif

SAMEN MET DE ARCHITECTEN RON LEENHEER EN MARCO VERSLUIS
VAN "SP ARCHITECTEN" HEEFT GROEP 8 EEN NIEUW EN
INNOVATIEF SPORTCOMPLEX VOOR DE TOEKOMST ONTWORPEN

 

sport_n_space.gif

 

In de media:

 • Delftse Post reportage (2 februari 2007)
 • Delftse Post voorpagina (2 februari 2007)
 • AD Haagsche Courant (2 februari 2007)
 • Telegraaf (2 februari 2007)
 • Delftse Post (19 januari 2007)
 • Delftse Post (20 oktober 2006)

Politieke aandacht:

 • Wethouder Rensen neemt onze maquette in ontvangst (donderdag 1 februari 2007 - verslag: PvdA Delft)

 


Verslag van de finaledag van Sport 'n Space

vrijdag 26 januari 2007 - Burgers Zoo in Arnhem

De dag begon met een lange busrit naar Arnhem. Ja, ja, om zeven uur 's ochtends vertrekken valt voor de meeste kinderen (en leerkrachten natuurlijk) niet mee. In de bus zat de sfeer er al aardig in. Gelukkig was het weer een stuk beter dan toen we met groep 8 van vorig schooljaar naar de finale van de Sportiefste basisschool in Stroe gingen, dus onze dag kon al niet meer stuk. 

Bij binnenkomst in Burgers Zoo gingen we via de Bush naar de zaal waar de presentatiemarkt gehouden zou worden. We bouwden onze stand op en vervolgens begon het officiële gedeelte van de ochtend. Helaas betekende dat ruim 5 kwartier luisteren naar de bekende “krijtstreepjes” en dat was zeker voor de aanwezige basisschoolleerlingen geen hoogtepunt in het programma. Vervolgens startte de presentatiemarkt en begonnen we vol goede moed aan de laatste loodjes om de laatste punten van de ontwerpwedstrijd in de wacht te slepen. Vooral hierbij viel het enthousiasme van de kinderen erg op, want hoewel er behoorlijk wat lawaai was in de hal was het speciale "sport-speel-spouw lied" toch zeer goed te verstaan. Dit lied hebben we gedurende de markt een aantal keren gezongen en de rest van de tijd hebben de kinderen veel, heel veel verteld aan de bezoekers van de presentatiemarkt - waaronder incognito de jury – over de vele voordelen en positieve kanten van ons ontwerp.

Na een gezellige en goed verzorgde lunch met broodjes, soep, fruit, sap en andere lekkernijen was het tijd voor de prijsuitreiking. In elke categorie (PO, VO, MBO) werd van de vier deelnemende provincies (scholen) één winnaar bekend gemaakt. De spanning onder ons (de leerlingen, de leerkrachten en de meegereisde architecten van SP architecten die de hele dag aanwezig waren) was te snijden, want de winnaar van het PO werd pas als laatste bekend gemaakt. Toen het zover was en onze categorie aan de beurt kwam werden alle vier de ontwerpen nog even met een spetterend promofilmpje (gemaakt door de Vereniging Sport en Gemeenten) geïntroduceerd. Daarna was het woord aan de jury en uiteindelijk kwam er na veel opbouwende spanning uit dat de provincie Utrecht had gewonnen. Het was wel jammer dat de jury (overigens bestaande uit leden van verschillende sportorganisaties, leden van de nationale kinderraad en een aantal sporters, in totaal 10 mannen en vrouwen) over de verliezende ontwerpen eigenlijk niets heeft gezegd. Dit zorgde dus voor een kleine teleurstelling, maar…ook hierbij lieten de kinderen zien dat ze een echte groep 8 zijn, want de koppies zakten niet naar beneden, maar er werd nogmaals gesteld dat meedoen veel belangrijker (en leuker !) is dan winnen. Wel was er voor iedere deelnemende school en iedere deelnemende architect nog een groot certificaat van deelname, in een mooie lijst, die we vol trots mee naar Delft hebben genomen.

Na de prijsuitreiking en het opruimen van onze stand, was er nog een uur de gelegenheid voor de kinderen om door het park te wandelen. Precies genoeg tijd, want toen de bussen om 16.00 uur weer vanaf Burgers Zoo vertrokken begon het te stortregenen.

Zoals eerder gezegd, we hebben genoten van een ontzettend leuke dag en zijn ontzettend trost op de inzet, het enthousiasme en de manier waarop onze leerlingen de Simon Carmiggeltschool hebben vertegenwoordigd. Vandaar ook dat op de terugweg een korte stop bij de fastfood-keten met de grote M onvermijdelijk was. Ook bleek maar weer eens hoeveel gevoel voor goede muziek de kinderen in groep 8 hebben. Tijdens de busrit was namelijk "Blue suede shoes" van Elvis hun favoriet. De rock 'n roll sfeer zat er lekker in en de kinderen gingen uit hun dak ! Dit komt vast door de muzieklessen van meester Hans... :-)

Rond 19.00 uur en intussen met een goed gevulde maag (ook ná het dansen), arriveerden we weer bij de school.


Het was een top(sport)dag !

 


Wat is er tot nu toe gebeurd? (22 januari 2007)

Een verslag van en voor de leerlingen van groep 8:

Naast alle gewone schoolse dingen houden we ons dit schooljaar ook bezig met een heel bijzonder project.
In het kader van de sportieve school is onze klas uitgekozen om de provincie Zuid-Holland te vertegenwoordigen bij het project Sport ’n Space.
Een project waarbij de gymzaal/sportzaal van de toekomst centraal staat en waarbij het de bedoeling is dat wij als leerlingen aangeven wat wij het liefst in een nieuw te bouwen sportcomplex zouden willen zien: de traditionele rechthoekige doos met alleen maar gymtoestellen of iets veel moderners.
Nu wij kiezen natuurlijk voor het laatste, want wat is er mooier dan naast gymopdrachten en balspelen in diezelfde zaal ook te kunnen computeren, een steile wand te kunnen beklimmen, te kunnen lasergamen en naarmate je ouder wordt die sportzaal ook te kunnen gebruiken als een wijk- en gezondheidscentrum ?
In samenwerking met het architectenbureau SP Architecten gaan we aan de slag. De architecten Marco Versluis en Ron Leenheer helpen ons daarbij en we doen een heleboel dingen:
 • Eerst gaan we praten over alle zaken die we in zo’n sporthal zouden willen hebben. Daar komt van alles uit en het lijkt wel pretpark de Efteling !
 • We maken ook ontwerptekeningen en die tonen inderdaad aan dat Tanthof het nieuwe Kaatsheuvel wordt !
 • Dat kan natuurlijk niet en we gaan ons – in samenspraak met Ron en Marco – beperken tot een futuristische sporthal.
 • Waar toch veel mogelijk is, want ons programma van eisen mag er uiteindelijk best zijn !
 • Met ons wensenpakket gaan de beide architecten nu aan de slag en ontstaat langzamerhand het idee van de Sport-Speel-Spouw.
 • Ondertussen komen we al met de hele klas en de beide architecten in de krant te staan. Met foto en al !
 • Begin december presenteren beide architecten de nieuwe sporthal: wat een prachtig gebouw !. In brede spouwmuren zijn allerlei spectaculaire ruimtes ontstaan, precies volgens onze wensen.
 • In ons klaslokaal komen allerlei tekeningen te hangen van het ontwerp.
 • Na de kerstvakantie gaan we ons buigen over de presentatie. We bouwen met behulp van Marco onze ideale sporthal in maquettevorm helemaal na en leren en passant het nodige over materialen en schaalverhoudingen.
 • Het resultaat is een prachtig geheel waarbij het extra leuk is dat de gemeente al heeft gezegd het model goed te bewaren, want wie weet in de toekomst…….
 • Opnieuw komen we in de krant te staan met de hele klas, maar nu met de prachtige maquette.
 • Ondertussen oefenen we ook vaak een speciaal voor dit project geschreven presentatielied: De sport-speel-spouw
 • Kortom…we gaan vrijdag 26 januari goed beslagen ten ijs naar de finale van het geheel.
 • We gaan dan met de bus naar Burgers Zoo en nemen het op tegen 11 andere scholen die allemaal hun eigen ontwerp ook komen presenteren. We zijn heel benieuwd…….Hoe dat afgelopen is, lees je hier later !